Vyhánění zimy z Plzně 2019


24.2.2019 14:00 - 17:00
Vyhánění zimy z Plzně 2019
Plzen
Navigovat Navigovat
Vyžeňme společně o poslední únorové neděli z Plzně zimu!
Konec února se blíží, přichází čas vyhnat o poslední neděli tohoto nejkratšího měsíce roku zimu z plzeňského dolíku. Všichni, kdo už se těší na jaro, jsou srdečně očekáváni v maskách i bez nich 24. II. ve 14 hod. před 7. základní školou v sídlišti Vinice.
Odsud se maškarní průvod, určitě plný originálních a stylových masek, společně s přihlížejícími přesune na statek Lüftnerka. (Účastníci akce mají vstup do Zoologické a botanické zahrady města Plzně zdarma.) Zde budou připomenuty některé staré lidové zvyky spojené se zimou a předjařím. Především bude setnuta hlava línému (slaměnému) kohoutovi. To proto, „že za vinu se mu dává, že ač odpoledne je už o poznání déle vidět, rána se pořád ještě halí ve tmě“. Také se tady mezi sebou nemilosrdně utkají Zimomilci s Jaromilci. Ještě se nikdy nestalo, aby zvítězili ti první!
Další zastávka se uskuteční v časovém rozpětí mezi 15,15 až 15,45 hod.. u Kalikovského mlýna. Dětem cestu zpříjemní svezení na pivovarském voze taženém koňmi a vezoucím čaj pro zahřátí. Vůdčí postava průvodu Jaromil X., zde pronese svoji hlavní řeč a vyhlásí a odmění nejvtipnější masky. Ceny budou letos prémiové – jak se sluší na jubilejní desátý ročník! Zejména tu však vzplane a pro jistotu bude ještě utopen symbol zimy – Morana.
Velké veselí určitě vypukne kolem 16. hod. před radnicí poté, co bude zima pro jistotu spoutána, uložena do rakve a odnesena do městské šatlavy. Jaromil X. tak bude moci s čistým svědomím oznámit primátorovi města Plzně panu Martinu Baxovi, že zima byla z plzeňské kotliny definitivně vyhnána. Odpolední program vyvrcholí soutěžním pojídáním masopustních koblih Plzeňský koblížek o titul koblížkového krále a prince.
(Upozornění pro všechny, kteří se k vyhánění zimy připojí po trase průvodu: Časy jsou pouze orientační. Záleží na počtu účastníků a počasí.)
Vyhánění zimy z plzeňské kotliny je první letošní akcí v rámci celoročního víkendového a svátečního doprovodného programu v Zoologické a botanické zahradě města Plzně. V průběhu roku se uskuteční dalších minimálně 28 půldenních, celodenních a dvoudenních environmentálně, soutěžně, naučně a kulturně zaměřených aktivit.

Podobné události