Západočeské muzeum v Plzni
KULTURA A UMĚNÍ

Západočeské muzeum v Plzni
Navigovat Navigovat Facebook

Kopeckého sady 2, Plzen


Telefon: +420 378 370 111
E-mail: info@zcm.cz
Web: www.zcm.cz


Muzeum spravuje v historickém jádru Plzně čtyři objekty: hlavní budovu v Kopeckého sadech (patří k nejkrásnějším dominantám města), Národopisné muzeum Plzeňska, Muzeum loutek a Muzeum církevního umění plzeňské diecéze.

Od 1. ledna 2015 spadá pod jeho správu rovněž Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, národní technická památka Vodní hamr Dobřív a Pamětní síň Jindřicha Mošny.

Muzeum celoročně zpřístupňuje celou řadu expozic. V hlavní budově najdete největší dochovanou historickou zbrojnici v ČR nebo moderní expozice Archeologie a Historie.

Muzeum loutek s celou řadou interaktivních prvků ocení nejvíc vaše děti. Expozice mapuje historii plzeňského loutkářství způsobem, který dokáže pobavit i zaujmout.

Muzeum církevního umění vzniklo v prostorách bývalého františkánského kláštera. Tvůrcům expozice se podařilo do původních gotických interiérů citlivě zasadit dlouhý výčet uměleckých děl, z nichž mnohé lze považovat za unikáty evropského významu.

Neopakovatelnou atmosféru může nabídnout původní národopisná expozice v Národopisném muzeu Plzeňska, kterou před 100 lety vytvořil Ladislav Lábek, jedna z nejvýraznějších osobností českého muzejnictví.